Alla har träffat en barnmorska, även om vi inte själva minns det. Barnmorskan är med när vi föds. När en kvinna föder barn, när hon blir mamma, då är barnmorskan där. Barnmorskan finns där för mamman och barnet.

Din mamma kanske har berättat om hur det var när du föddes, kanske också om barnmorskan och vad hon hette. Det är den första barnmorskan du träffar. Du träffar sedan en barnmorska när du själv väntar och föder barn och blir mamma.

Barnmorskan finns där för dig, för kvinnan i alla åldrar.
Vi kallar det för att en barnmorska arbetar med kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa under hela livet. Barnmorskan arbetar på mödrahälsovården och förlossningsvården, på BB och med amning. Du träffar en barnmorska också om du ska ta ett gynekologiskt cellprov eller göra ett ultraljud under graviditeten. Om du inte kan men vill bli gravid eller är oönskat gravid och behöver göra en abort träffar du också en barnmorska. Och det är till barnmorskan du går när du behöver ett preventivmedel eller om det är något du vill prata om som kanske behöver undersökas.

Nyfödda barn, tonåringar, blivande och nyblivna mammor, unga och gamla kvinnor, alla kan få vård och hjälp av en barnmorska. Barnmorskor finns på ungdomsmottagningar och en del arbetar som skol-, barn- eller distriktssköterskor.

Vi vet att det finns stora skillnader när det gäller hälsa, sjukdomsrisk och förväntad livslängd mellan människor. Redan tidigt i livet finns det skillnader. En del går att påverka till det bättre. En förutsättning för mindre skillnader och mer jämlik hälsa är att alla mammor och barn får det stöd, den hjälp och vård och behandling de behöver. Det börjar redan under graviditeten med en barnmorska.

Margareta Rehn
Legitimerad barnmorska

Mammanet drivs av:
KSAN, Kvinoorganisationernas Samarbetsråd
i Alkohol- och Narkotikafrågor

Östermalmsgatan 33
114 26 Stockholm
Tel: 070-232 22 80
E-post: info@ksan.se
Vi är ingen myndighet och ger aldrig dina uppgifter eller din identitet vidare till myndigheter eller socialtjänst. Om du mejlar eller skickar in frågor via webbplatsen skickas dessa till KSAN, så dina uppgifter eller din mejladress sparas aldrig på webbplatsen.
Webbsajten använder Cookies för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Genom att fortsätta använda sajten godkänner du detta.